I efteråret 2009 startede Friedhelm og Isa æblemosteriet Mostballaden på Soldalen lidt uden for Olsker. Stedet er oprindeligt en af de gamle æbleplantager på Nordlandet, som blev drevet siden 1938 af Helene Andersen. Helene med det røde hår og bukserne på var allerede ved denne tidspunkt foregangskvinde for ”naturlige ” dyrkningsmetoder indenfor gartneri og frugtavl. Isa Dam og Friedhelm Gärtner overtog stedet i 1985 og drev Soldalen i mange år som Gæste- og Feriegård.

I 2006 starter Isa sin private Naturbørnehave ”Liden Stina” på ejendommen. Her går mellem 12 og 17 børn til dagligt og nyder sammen med de voksne samværet med hinanden, dyrene, samt vinden og vejret året rundt.

I efterår 2009 starter Isa og Friedhelm så Bornholms Æblemosteri – MOSTBALLADEN Mange ting skulle læres, gøres for første gang og falde på plads. To pædagoger, som de oprindeligt er, og et mosteri – hvordan skulle det nu gå? Det gik – de lærte maskinen at kende, fik designet ‘’Boksen’’ til mosten, marketinget på plads og de første kunder kom med deres æbler og mosten smagte fortrinligt. Den gamle tradition for æblemost presning, og dermed anvendelse af gode bornholmske råvarer som var brudt efter ophør af Langedebys Mosteri ved Nexø først i 70 erne, var dermed med succes genoplivet.

I 2016 er Mostballaden’s produktion efterhånden så stor at der skal nye permanente kræfter til, ikke mindst til produktionen, heldigt nok står parrets midterste søn, Aslak Gärtner og han kone Melanie Hagedorn klar med nye idéer, masser af gåpåmod og ikke mindst lysten til at videreføre den gode tradition og håndværket bag kulissen. Det unge par har begge en bachelor i Cirkus og Performance Art som de har med sig fra Holland, og startede, den årlige internationale cirkusfestival Cirkus i Soldalen i 2016, som naturligvis også finder sted på Soldalen.
I 2018 beslutter de alle fire at foretage et generationsskifte og i 2019 overtager Melanie og Aslak Soldalen som helhed, mostproduktion, udlejning til privat og erhverv, gårdbutik, de omkring 15 små landsby agtige træbygninger som ligger fordelt i den fredelige dal og naturligvis den 10 hektar fortryllende skov.

Vores æblemosteri i dag forarbejder udelukkende friske, solmodne, bornholmske æbler og bær. Den korte vej fra jord til bord sammen med den lokale forankring er af afgørende vigtighed for os. Vi lægger vægt på en skånsom forarbejdning uden ekstra vand, konserveringsmidler, koncentrater eller tilsætningsstoffer.

Mostballaden´s produkter er ikke økologisk godkendt. Vores æbler kommer fra forskellige private haver med typisk ældre, store træer, fra egen frugthave samt fra diverse høst aftaler. I alt mellem 40 og 50 skiftende steder på Bornholm. En økologisk godkendelse er derfor af praktiske årsager på nuværende tidspunkt ikke realistisk for vores bedrift.

Men når det er sagt, så mener vi bestemt at:

Mostballaden’s Most samt vores andre æblespecialiteter er højkvalitetsprodukter fra Regionen og for Regionen!