Vi presser æblemost fra starten af september til sidst i oktober. Æblerne bliver koldpresset, pasteuriseret og flydt på 5 – liters Bag-in-Box. Vil du have mosten fra dine egne æbler retur så er det kun muligt efter aftale. Det forudsætter derudover at du kommer med minimum 500 kg æbler selv. Til gengæld bestemmer du selv smag, kvalitet, etc. ud fra de æblesorter du har med.

Kommer du med en portion æbler som vejer mellem 100-500 kg vil du få en most tilbage som er en god blanding af flere æbler. Det vil være æblesorter som er modnet samtidig med dine æbler. En fornuftig blandingsmost giver som regel en rigtig god sur-søde-balance.
Mostudbyttet ligger omkring 65% af den leverede vægt, alt efter sort og modningsgrad.

Hvordan bliver mosten til?

Det bornholmske Æblemosteri, Mostballaden, står på en påhængsvogn på størrelse med en halvstor campingvogn. Derpå er vaskeanlæg, båndpresse, pasteur og aftapningsstation monteret.

Allerførst bliver æblerne slutkontrolleret på vores sorteringsbord. I vores æbleboblebad bliver de vasket og derefter med en snegl transporteret til rasperen.

Den friske æblerasp falder ned på båndpressen, hvor et stramt, perforeret bånd presser æbleraspen mod nogen valser og dermed frigør selve mosten. Den ufortyndede most bliver derefter grov filtreret og pumpet til pladepasteuren. Her bliver mosten varmet op til minimum 76 grader og kort derefter tappet i vores Bag-in-Box beholdere.

Vores krav til høsten

Plukkede æbler er selvfølgelig top. Men ryster man æblerne fra træerne dagen før de bliver leveret til os, så er det også helt okay. Ryster man æblerne ned kan det være en fordel at benytte en rystestang, et stort stykke presenning og en løvrive.

Overfladiske, friske stød giver en sød, brun plet som i den korte tid fra høst til presning ikke har nogen betydning. Har æblerne derimod ligget længe (nedfaldsæbler) og har måske fået rådpletter, skal de absolut sorteres fra.

Æbler med rådne plamager modtages ikke!

Nedfaldsæbler med jord på sorteres ligeledes bort. Æbler som har ligget eller faldet ned på skærver/sten modtages ikke –  da det ødelægger vores mostpresse.

OBS:
Vores maskineri har problemer med æblesorterne Skovfoged og Pigion, samt med melede sommeræbler og bløde pærer – dem tager vi ikke imod.

Levering af æblerne

På en mostedage kan vi bearbejde 3 tons æbler. Der kan være kø ved indleveringen. For at planlægge bedst, er det en fordel at ringe os op i forvejen. Forhør dig om vores næste mostedag, så du ikke risikerer at komme mange dage forinden. Fortæl os derfor i forvejen om din mængde og hvornår du ønsker at levere.

Priser - Hvad koster most af egne æbler?

Et højtkvalitetsprodukt behøver ikke nødvendigvis være dyr. Når du selv kommer med æblerne og vil have mosten retur er priserne derfor fordelagtige.

5 liter, Bag-in-Box 90 kr.

Prisen er inklusive emballagen og moms.
Returmosten er ikke beregnet til videresalg.

Hvis du ikke er interesseret i at få hele din mostproduktion fra dine æbler med hjem, så spørg os i forvejen om en modregning er mulig – det kan være at vi er interesserede i flere æbler end vi selv har.

Bag-in-box?

Vi fylder returmosten på 5 liters Bag-in-Box.
Boksen er en letvægter: en fyldt 5 liter karton vejer 5,5 kg. Sammenlignet med glasflasker der ville veje 9 kg. Ved oplagringen derhjemme bruger boksen kun lidt plads, og kan stables.

Tapningen fra boksen er enkelt og bekvem – også for børn. Pap fra boksen kan genanvendes.

Holdbarhed og opbevaring

Før åbning
Din most er mindst holdbar et år fra produktionsdatoen

Efter åbning
30 dage efter åbningen.

Opbevaring
Mosten behøver ikke stå på køl – tværtimod bliver smagen mere kraftig ved almindelig stuetemperatur.